Πρακτική Άσκηση

Πρακτική Άσκηση

Η Πρακτική  Άσκηση (ΠΑ) εκπονείται σε δύο εξάμηνα (Β’ και Γ’) και λαμβάνει τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (15 ανά εξάμηνο). Ο τρόπος, οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις διενέργειας της πρακτικής άσκησης αναλύονται παρακάτω.

 

Επιβλέπων καθηγητής

Από την ΣΕ ορίζεται ένας Επιβλέπων Καθηγητής (ΕΚ) για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή ο οποίος είναι ο ίδιος ΕΚ της ΜΔΕ. Αρμοδιότητα του ΕΚ είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση του φοιτητή κατά τη διάρκεια της ΠΕ σε συνεργασία με τους  υπεύθυνους του εργαστηρίου. Επομένως ο ΕΚ παρακολουθεί τον μεταπτυχιακό φοιτητή που έχει αναλάβει τόσο για την εκπόνηση της ΜΔΕ όσο για τη διεκπεραίωση της ΠΑ.

 

Επιλογή εργαστηρίων – Συνεργασία με Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών

Η πρακτική άσκηση διενεργείται σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια που λειτουργούν νόμιμα, τηρουμένου εις το ακέραιον όλου του πλαισίου αδειοδότησης και συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως συνεργαζόμενα εργαστήρια. Τα εργαστήρια τα οποία θα συνεργαστούν με τον Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας για την εκπόνηση της Πρακτικής Άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, θα πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και την τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών με τεχνολογίες αιχμής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να κατασκευάζουν κάθε είδους εργασιών Κινητής και Ακίνητης Προσθετικής, μέρους ή όλων αυτών, όπως για παράδειγμα ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες, ένθετα, επένθετα, στεφάνες, γέφυρες, συγκλεισιακούς νάρθηκες, ολοκεραμικές και επιεμφυτευματικές προσθέσεις, κ.α.. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού, κάτοχος πτυχίου Πανεπιστημίου/ΤΕΙ Οδοντικού Τεχνολόγου το οποίο θα εκτελέσει χρέη Επόπτη Εργαστηρίου (ΕπΕ) του/των φοιτητή/ών. Κάθε συνεργαζόμενο εργαστήριο θα δέχεται το ανώτερο δύο φοιτητές, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και άσκηση των φοιτητών αλλά και να μην διαταράσσεται η ροή των εργασιών της παραγωγής του εργαστηρίου.

Η επιλογή των εργαστηρίων γίνεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών (ΠΣΟ) (ΝΠΔΔ, Ν.4461/2017 ΦΕΚ 38’Α) όπου βρίσκονται αρχειοθετημένα τα εργαστήρια ανά την επικράτεια, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας, κλπ). Στην ιστοσελίδα του ΠΣΟ σε ειδικό μενού που αφορά το ΠΜΣ του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας αναρτώνται επίσης όλα τα έγγραφα που αφορούν το πρόγραμμα, όπως ο Κανονισμός του ΠΜΣ, τυχόν ανακοινώσεις και κάθε πληροφορία που αφορά το πρόγραμμα. Δημιουργείται επίσης μια Βάση Δεδομένων όπου τα εργαστήρια που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις θα μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να δεχτούν ένα ή δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση. Στη βάση αυτή δεδομένων οι Εκπρόσωποι των Εργαστηρίων (νομικά και φορολογικά υπεύθυνοι-ιδιοκτήτες) δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση όλων των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, του Κανονισμού του προγράμματος, της Ειδικής Σύμβασης Πρακτικής Άσκησης/Παρακολούθησης (Παράρτημα), του Βιβλίου Εργαστηριακής Άσκησης, κλπ. Σε περίπτωση που ενδιαφερόμενος φοιτητής έρθει σε κάποια αρχική συμφωνία με εργαστήριο της επιλογής του, τότε ο εκπρόσωπος τους εργαστηρίου πρέπει να δηλώσει την πρόθεσή του στη βάση δεδομένων με την επιλογή του/των συγκεκριμένου/ων φοιτητών που επιθυμεί να υποδεχτεί. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται σε στάδιο επιλογής εργαστηρίου για πρακτική, είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν εργαστήριο από αυτή τη βάση δεδομένων που τηρείται στον ΠΣΟ. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν ζητήσουν τη συνδρομή του ΠΣΟ για την εύρεση εργαστηρίου για ΕΑ όπου εκτός από τα παραπάνω κριτήρια προφανώς θα πληρείται και το κριτήριο της εντοπιότητας, π.χ. επαρχία.

Στην βάση δεδομένων μπορούν να συμμετάσχουν και εμπορικές εταιρείες του χώρου οι οποίες μπορούν να αναλάβουν το κόστος συμμετοχής (όλο ή μέρος αυτού) κάποιων φοιτητών στο πρόγραμμα ως χορηγία. Η χορηγία εκ μέρους των εμπορικών εταιρειών μπορεί να αφορά και σε δωρεά υλικών για χρήση από τον μεταπτυχιακό φοιτητή κατά τη διάρκεια της άσκησής του στο εργαστήριο ή και διδάκτρων (μέρους ή όλων). Η εταιρεία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποδείξει συνεργαζόμενο εργαστήριο και μόνο για τις ανάγκες της ΕΑ του ΠΜΣ.

Η τελική αντιστοίχιση των εργαστηρίων με τον/τους φοιτητή/ές ανά εργαστήριο (μέχρι δύο), διενεργείται στο τέλος του Α’ εξαμήνου κάθε κύκλου σπουδών από την ΣΕ σε συνεργασία με τον ΠΣΟ. Συνολικός χρόνος πρακτικής άσκησης ορίζονται τα δύο εξάμηνα, Β’ και Γ’ (εαρινό και χειμερινό) ήτοι 26 διδακτικές εβδομάδες. Για την έγκριση της συμμετοχής ενός εργαστηρίου στο πρόγραμμα απαιτείται γνωμοδότηση από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΟ. Εφόσον κριθεί απαραίτητο είναι δυνατόν να διενεργηθεί  επιτόπιος έλεγχος, από τον ΕΚ και εκπρόσωπο του ΠΣΟ. Με τα εργαστήρια αυτά υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας, η Ειδική Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης/Παρακολούθησης (παράρτημα).

 

Εργασίες, Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης και Αξιολόγηση

Για την επάρκεια της ΠΑ χρειάζεται ένας ελάχιστος αριθμός εργασιών τις οποίες καλείται να εκτελέσει και να παρουσιάσει στο τέλος της ΠΑ ο κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής. Οι οδοντοπροσθετικές εργασίες αφορούν πραγματικά περιστατικά ασθενών όπως ανατίθενται στο εργαστήριο από τους θεράποντες οδοντιάτρους. Στην κατασκευή αυτών των εργασιών συμμετέχει ενεργά ο φοιτητής με την καθοδήγηση κυρίως του Επόπτη Εργαστηρίου (ΕπΕ) του  εργαστηρίου στον οποίο έχει ανατεθεί η επίβλεψη αλλά και του Επιστημονικού Υπεύθυνου  του εργαστηρίου (ΕπΥΕ).

Σημείωση: Η προϋπόθεση πτυχίου Πανεπιστημίου/ΤΕΙ Οδοντικού Τεχνολόγου αφορά μόνο τον ΕπΕ. Ο ΕπΥΕ είναι κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη και είναι υπεύθυνος έναντι των συνεργατών-πελατών Οδοντιάτρων για την ποιότητα των εργασιών που αποστέλλονται. Ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου είναι ο νομικά και φορολογικά υπεύθυνος δηλαδή ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου που στην ειδική σύμβαση συνεργασίας αναφέρεται ως «φορέας». Είναι δυνατόν οι τρεις ανωτέρω ιδιότητες να αφορούν ένα και το αυτό πρόσωπο.

Οι εργασίες που θα πρέπει υποχρεωτικά να διεκπεραιώσει ο φοιτητής για να χαρακτηριστεί η πρακτική άσκηση επιτυχής είναι κατ’ ελάχιστο οι εξής:

 

Είδος προσθετικής εργασίας

Αριθμός

Ολική οδοντοστοιχία

4 μονήρεις ή 2 ζεύγη

Μερική οδοντοστοιχία

4 μονήρεις ή 2 ζεύγη

Ακίνητη Προσθετική (μεταλλοκεραμική)

40 μασητικές μονάδες

Ολοκεραμικά ή/και σε συνδυασμό με ζιρκόνια

20 μασητικές μονάδες

Ακίνητη Προσθετική σε εμφυτεύματα

20 μασητικές μονάδες

Επένθετες ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες (συμβατικές ή επί εμφυτευμάτων)

2 μονήρεις ή 1 ζεύγος

Στις παραπάνω εργασίες δίνεται έμφαση στην κατασκευή μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας CAD/CAM εν συνόλω ή εν μέρει, γεγονός που λαμβάνεται υπ’ όψη στη διαμόρφωση της βαθμολογίας της ΠΑ. Η αναφορά «εν συνόλω ή εν μέρει» γίνεται διότι μπορεί κάποια στάδια κατασκευής να διεκπεραιώνονται με συμβατικές μεθόδους ή σε άλλα εργαστήρια από αυτό της ΠΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές χωρίς αυτό να επηρεάζει την επάρκεια της ΠΑ. Η ικανότητα του ασκούμενου να συμμετέχει και να κατανοεί τα διάφορα στάδια και την εξειδίκευση που αρχίζει να εξυφαίνεται και μέσα στα Οδοντοτεχνικά εργαστήρια αποτελεί και αυτό μέρος της εκπαίδευσής του.

Εκτός από τις εργασίες που ο ίδιος ο φοιτητής διεκπεραιώνει, μπορεί και πρέπει να παρακολουθεί την διαδικασία κατασκευής προσθετικών εργασιών που εκτελείται από άλλους εργαζόμενους στο εργαστήριο. Γενικά παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του εργαστηρίου και εκπαιδεύεται από τα ανάλογα περιστατικά με την καθοδήγηση του ΕπΕ.

Κατά τη διάρκεια της ΠΑ ο φοιτητής συμπληρώνει «Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης» που συμπεριλαμβάνει λεπτομέρειες για την φυσική παρουσία του φοιτητή αλλά και τις προσθετικές εργασίες που διεκπεραιώνει σε συνεργασία με τον ΕπΕ ή το προσωπικό του εργαστηρίου.

Ο φοιτητής, με σκοπό την αντικειμενικότερη αξιολόγησή του, καλείται να δημιουργήσει ψηφιακό αρχείο εικόνων (μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕπΥΕ και του φορέα) με τις εργασίες που πραγματοποίησε στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το αρχείο εικόνων μαζί με σύντομη παρουσίαση των περιστατικών (ιδιαιτερότητες, μέθοδοι και υλικά κατασκευής, κ.λπ.) παρουσιάζεται σε power point κατά το πέρας της ΠΑ και συμμετέχει στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. Την παρουσίαση παρακολουθούν η ΣΕ, το προσωπικό του εργαστηρίου που έλαβε χώρα η ΠΑ, ενδιαφερόμενοι φοιτητές του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου και κάθε ενδιαφερόμενος.

Για την τελική αξιολόγηση του φοιτητή στην ΠΑ (βαθμολογία) υπεύθυνοι είναι:

  • ο Επόπτης Εργαστηρίου με έναν βαθμό από 0 έως 5 (25%)
  • ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου με έναν βαθμό από 0 έως 5 (25%)
  • ο Επιβλέπων Καθηγητής με έναν βαθμό από 0 έως 10 (50%)

Σε περίπτωση που ο ΕπΕ και ΕπΥΕ είναι το ίδιο πρόσωπο τότε βαθμολογεί δύο φορές με έναν βαθμό από 0 έως 5 (50%).

To άθροισμα των δύο ή τριών βαθμών δίδει τον τελικό βαθμό της ΕΑ για το φοιτητή που παρακολουθεί το ΠΜΣ.

 

Ειδική Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης/Παρακολούθησης

Για την έναρξη της ΠΑ του μεταπτυχιακού φοιτητή θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υπογραφή Ειδικής Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ α) του προέδρου του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών β) του μεταπτυχιακού φοιτητή και γ) του Εκπροσώπου του εργαστηρίου (φορέας) που θα υποδεχτεί το φοιτητή. Με την υπογραφή της σύμβασης ο φοιτητής δηλώνει ότι, ως πρακτικά ασκούμενος, δεν έχει καμία οικονομική απαίτηση από τον φορέα (εργαστήριο) της ΕΑ. Επίσης ο φορέας που διενεργείται η πρακτική άσκηση δεν έχει καμία οικονομική απαίτηση από τον φοιτητή ή το Τμήμα. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη σύμβαση δεν εγκαθιστά οιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση μεταξύ του φορέα και του φοιτητή, ιδίως, σχέση εξηρτημένης εργασίας. Η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών κατά ατυχήματος στο χώρο της Πρακτικής Άσκησης γίνεται από τον φορέα ο οποίος υποχρεούται να δηλώσει τον φοιτητή στο ΙΚΑ ως πρακτικά ασκούμενο (κωδικός 14), ώστε να καταβάλλει το 1% για την κάλυψη του φοιτητή σε περίπτωση ατυχήματος εντός του εργαστηρίου. Δυνητικά την ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να αναλάβει χορηγός εταιρεία ή το ΠΑΔΑ μετά από συνεννόηση με την Πρυτανεία.